Beste koop waterontharder

Tussen de diverse opties is het lastig om de beste aankoop van een waterontharder te vinden. Op Wateronthardervergelijker.com informeren we u hier graag meer over. Met de aanschaf van een waterontharder verzacht u de waterhardheid in huis. Hierdoor bespaart u energie en heeft u weinig tot geen last meer van kalkaanslag in bijvoorbeeld huishoudapparaten.

Verschillende soorten

Er bestaan 3 soorten waterontharders en antikalk systemen:

Werking antikalk systeem met magneet

Een antikalk systeem met magneet verwijdert de kalk niet, maar zorgt ervoor dat calcium- en magnesiumdeeltjes niet kristalliseren en zich niet meer kunnen hechten in bijvoorbeeld apparatuur en kranen. Hierdoor heeft u geen last meer van kalkaanslag en bespaart u uiteindelijk energie. De structuur van het water verandert en hierdoor voelt het water zacht. Een antikalk systeem met magneet heeft na de installatie geen onderhoud nodig. Bekende voorbeelden: Amfa4000 van Waterontharder.com en Alpine.

Werking waterontharders met filter

Een waterontharder met filter heeft een TAC patroon dat ervoor zorgt dan calcium- en magnesiumdeeltjes kristalliseren tot microkristallen. Deze kristallen bewegen zich vrij door het water en kunnen zich niet meer hechten in apparaten in huis. De samenstelling van het water verandert, waardoor het water zachter aanvoelt. Een waterontharder met filter heeft na de installatie een beetje onderhoud nodig. Het patroon en het filter moeten om de zoveel tijd vervangen worden. Bekende voorbeelden: Watts OneFlow

Werking waterontharders met zout

Waterontharders met zout werken met een ionenwisseling. Er zit een cilinder met harskorrels in de waterontharder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Dit maakt het water zacht. Een waterontharder met zout heeft het meeste onderhoud nodig. Wanneer de harskorrels verzadigd zijn, moet u met zout de korrels regenereren. U moet dus om de zoveel tijd het zout vervangen. Bekende voorbeelden: AquaCell en Mooiwater

Welke waterontharder is de beste aankoop?

Welke eisen u precies stelt aan een waterontharder, kunnen we niet voor u bepalen. De kosten hebben te maken met uw watergebruik, de waterhardheid op dit moment en de installatiemogelijkheden. De prijs voor de aanschaf van een waterontharder met zout gaat vaak al richting de € 2000,- en dan moet u nog het zout, de installatiekosten en eventueel een onderhoudscontract betalen. Een waterontharder met filter is te verkrijgen tussen de € 500,- en € 1.000,-. Daarnaast moet het patroon en het filter om de zoveel tijd vervangen worden. Het goedkoopste alternatief voor huishoudens met een lager budget is het antikalk systeem met magneet. Met dit systeem merkt u een duidelijk verschil in de waterhardheid, ook al verwijdert het de kalk niet uit het water. Deze apparaatjes zijn al te koop vanaf € 169,-. Dit is een kleine investering en heeft, in vergelijking met de andere waterontharders, bijna geen onderhoud nodig. Het is een eenvoudige eerste, laagdrempelige stap naar een kalkvrij huishouden.

Nog meer informatie nodig?

Bent u er nog niet helemaal uit? Lees dan ons artikel over de beste waterontharders.