Elektrische vs. mechanische waterontharder

Om het water in huis kalkvrij te maken, kunt u het beste een waterontharder gebruiken. Er bestaan veel verschillende soorten waterontharders. In dit artikel lichten we de twee duurdere varianten uit: de elektrische waterontharder met zout en de mechanische waterontharder met zout.

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout haalt calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water. Doordat de calcium- en magnesiumionen langs de harsdeeltjes met natriumionen stromen, nemen de ionen van calcium en magnesium de plaats in van de natriumionen in de harsdeeltjes. Hierdoor ontstaat zacht water. Wanneer de cilinders met harsdeeltjes verzadigd zijn, moeten ze gereinigd worden met zout. Hierdoor krijgen de natriumionen hun lading weer terug en begint het proces weer van voor af aan.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder heeft een besturing op basis van waterdruk. De reiniging start op vaste tijden. Deze waterontharders zijn gemakkelijk in gebruik, zonder ingewikkelde mogelijkheden. Doordat de mechanische waterontharder geen stroom gebruikt, is hij ook beter voor het milieu en ben je niet afhankelijk van elektra bij het plaatsen van de waterontharder. Vaak hebben mechanische waterontharders twee cilinders die elkaar afwisselen.

Werking mechanische waterontharder

De energie die een mechanische waterontharder nodig heeft, komt voort uit de waterdruk in de leidingen. Na een aantal uren gaat de mechanische waterontharder over op regeneratie. Dit kunt u niet zelf instellen. Tijdens de regeneratie houdt de waterontharder geen rekening met waterverbruik. Soms kan daardoor te veel worden geregenereerd.

Heeft de mechanische waterontharder onderhoud nodig?

Een mechanische waterontharder reinigt zichzelf met zacht water. Alleen het zout moet aangevuld worden. Doordat deze soort waterontharder tijdgestuurd is, is de slijtage hoger dan bij andere waterontharders.

Elektrische waterontharder

Een elektrische waterontharder heeft een besturing op basis van stroom. Deze besturing registreert het watergebruik en activeert de regeneratie van de harsbolletjes in de cilinder wanneer dit noodzakelijk is. U kun ook instellen wanneer de regeneratie plaats moet vinden met een timer. Zo heeft u minder last van het geluid. Elektrische waterontharders geven aan wanneer het zout op is. Door al deze extra snufjes is dit soort waterontharder wel de duurste.

Werking elektrische waterontharder

Een elektrische waterontharder is aangesloten op een elektriciteitsnetwerk. Het apparaat reinigt zichzelf automatisch en u hoeft niet constant zout bij te vullen. U kunt ook instellen wanneer het niet nodig is om het reinigingsproces te doorlopen. Bijvoorbeeld wanneer u een paar dagen van huis bent. Tijdens het reinigen komt er weer hard water door de kraan. U kunt bijvoorbeeld ook instellen dat het apparaat zichzelf ’s nachts reinigt, zodat u altijd bent voorzien van zacht water.

Heeft een elektrische waterontharder onderhoud nodig?

Dit type waterontharder moet bijgevuld worden met zout en de filters moeten vervangen worden. Ook moet er om de zoveel tijd getest worden op de werking, waarbij u ook de onderdelen reinigt en smeert. Wanneer de werking niet meer goed is, worden onderdelen vervangen. Dit moet meestal om de twee jaar.

Verschil in kosten

De mechanische waterontharder is wat goedkoper dan de elektrische waterontharder. Een mechanische ontharder kost doorgaans tussen de € 800,- en € 2000,- inclusief btw en montage. De kosten van een elektrische waterontharder liggen tussen de € 1000,- en € 2500,-.

Voor- en nadelen van de waterontharders

Om een keuze te maken tussen de mechanische en elektrische waterontharder hebben we alle voor- en nadelen voor u op een rij gezet:

Voordelen mechanische waterontharder

 • Goedkoper
 • Beter voor het milieu: geen stroom
 • Niet afhankelijk van stroompunten: vrije plaatsing
 • Simpel apparaat
 • Weinig kans op defecten
 • Betrouwbaar

Nadelen mechanische waterontharder

 • Geen extra opties mogelijk
 • Geen data inzichten
 • Reinigingsproces niet instelbaar op ander tijdstip

Voordelen elektrische waterontharder

 • Computergestuurd
 • Instelmogelijkheden voor wanneer u er niet bent
 • Extra opties en instellingen
 • Gebruiksvriendelijk
 • Apparaat meet zelf
 • Betrouwbaar

Nadelen elektrische waterontharder

 • Duurder
 • Minder goed voor het milieu door stroomgebruik
 • Geen vrije keus in plaatsing door stopcontact
 • Complex

Waar valt uw keuze op?

Met al deze informatie op zak is het vast gemakkelijker om een keuze te maken. We kunnen ons voorstellen dat dit best een heel hoog bedrag is om in één keer neer te leggen. Er zijn ook goedkopere alternatieven. Lees ons artikel over de beste waterontharders voor meer informatie over alle soorten waterontharders.