Waterontharder met zout

In leidingwater zit van nature veel kalk. Dit zorgt ervoor dat u hard water krijgt. Dat heeft grote nadelen voor de apparatuur in huis, uw eigen gezondheid en is lastig tijdens het schoonmaken. Een waterontharder met zout is een van de vele mogelijkheden om de waterhardheid te verzachten.

Werking van waterontharder met zout

Hard water vanuit de waterleiding komt de waterontharder binnen. In de filter van de waterontharder zitten harskorrels. Deze zijn geladen met natriumionen. Schadelijke kalkionen worden zo omgewisseld voor natriumionen. Dit noemen we een ionenwisseling. Eens in de zoveel tijd moet de filter gereinigd worden, omdat de harskorrels verzadigd raken. Hiervoor heeft u regeneratiezout nodig. Dit zout zorgt ervoor dat de elektrische lading van de harskorrels hergebruikt kunnen worden.

Waterontharder met zout

Voordelen
  • Redelijk compact
  • Energiezuinig
  • Kostenbesparend
  • Hardheid van water zelf instellen
Nadelen
  • Hoge aanschafwaarde
  • Regelmatig onderhoud

De kosten van een waterontharder met zout

Een waterontharder met zout kopen en laten installeren kost tussen de € 1000,- en € 2500,-. Daarnaast heeft u zout nodig. U kunt kiezen uit zoutzakken en zoutblokken. Zoutzakken komen vaak ik zakken van 25 kg en zijn goedkoper. Zoutblokken zijn makkelijker te plaatsen, doordat ze lichter zijn, maar zijn wel duurder in vergelijking met de zoutzakken. Een gezin van vier gebruikt tussen de 50 en 100 kg zout per jaar.

ZoutPrijs
Zoutzak (ong. 25 kg)€ 12,50 per zak
Zoutblok (ong. 2 à 3 kg)€ 12,50 per zak

De leverancier van een waterontharder zal u een contract aanbieden om het zout voor u te vervangen en het apparaat te onderhouden. Hij smeert en reinigt dan de onderdelen en doet een watertest. Deze kosten komen dus boven op de aanschaf van het zout en de waterontharder zelf.

Kosten laag houden

Er zijn verschillende opties om de kosten laag te houden. U kunt ervoor kiezen om de waterontharder zelf te installeren of u kunt zelf het onderhoud doen. Waterontharders worden tegenwoordig ook tweedehands verkocht. Dit scheelt enorm in de kosten. Daarnaast kunt u kijken naar alternatieve opties.

Alternatieve opties

Naast de waterontharder met zout zijn er nog twee andere opties: de waterontharder met filter en het antikalk systeem met magneet. Een waterontharder met filter of het antikalk systeem met een magneet zijn beiden goedkoper dan een waterontharder met zout. In de waterontharder met filter zit een patroon dat calcium- en magnesiummineralen in hard water aantrekt en ze omzet in microkristallen. De kalk blijft wel in het water zitten, maar hecht zich niet meer aan een oppervlak. Om de zoveel tijd moet u het patroon vervangen. Bij een antikalk systeem met magneet wordt voorkomen dat calcium en magnesium zich met elkaar verbinden door het gebruik van een magneet. Calcium en magnesium blijven wel in het water, maar hechten zich niet meer aan apparatuur en leidingen. Dit apparaat heeft geen onderhoud nodig en is de goedkoopste optie. Een budget stap in een duurzaam huishouden.

Waterontharder aanschaffen

Bent u er nog niet uit welke waterontharder de beste keuze is? Lees ons artikel over de beste waterontharders.