5 tips voor de aankoop van uw waterontharder

Het kopen van een waterontharder doet u niet ieder jaar. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren alvorens u een aankoop doet. Online vindt u veel bruikbare informatie. Om u te helpen, zetten we de beste aankooptips voor u op een rij.

1. Hoeveel water verbruikt u?

Het is belangrijk om te weten wat uw waterverbruik is. Op basis daarvan weet u wat voor soort waterontharder u nodig heeft. Heeft u een meerpersoons huishouden, dan verbruikt u doorgaans meer water en is een waterontharder met dubbel filter een goede oplossing. Woont u alleen, dan volstaat een model met enkel filter. Gaat u voor een antikalk systeem met magneet, dan maakt uw waterverbruik niets uit: een antikalk systeem met magneet kunt u voor ieder huishouden aanschaffen.

2. Budget

Wat wilt u uitgeven? Bepaal uw budget en zoek basis daarvan naar een waterontharder die het beste bij uw situatie past. De goedkoopste antikalk systemen zijn voorzien van een magnetisch veld en zijn in vrijwel ieder huishouden aan te sluiten. Deze apparaten kent u misschien van televisie (Amfa4000 is regelmatig bij RTL en SBS te zien geweest): compacte apparaten die u gemakkelijk aansluit. Daar staan duurdere apparaten tegenover, zoals waterontharders met zout (AquaCell of Mooiwater). Deze waterontharders kennen een hogere prijs, maar worden wel betrouwbaarder geacht. Wanneer uw budget groter is, kunt u ook voor een waterontharder met filter gaan. Deze ontharders kunnen soms wel enkele duizenden euro’s kosten, exclusief installatie.

3. Onderhoud

Het kopje onderhoud valt deels onder budget, maar hangt samen met uw beschikbare tijd. Wilt u een waterontharder waar u geen omkijken naar heeft dankzij een click-n-play systeem? Kies dan een antikalk systeem met magneet. Kenmerken van een antikalk systeem met magneet zijn: onderhoudsarm, eenvoudig te installeren en kostenbesparend. Krijgt u een beter gevoel van een waterontharder met zout, reken dan op onderhoudskosten. Ook zult u tijd moeten investeren in het bijvullen van zout.

4. Wat voor soort waterontharder?

Zoals eerder besproken: er bestaan 3 soorten waterontharders:

Antikalk systeem
met magneet

Waterontharders
met zout

Waterontharders
met filter

De simpelste oplossing is het antikalk systeem met magneet. Deze sluit u eenvoudig aan in de meterkast naast de waterleiding. Installeren duurt hooguit 5 minuten en u hoeft uw water hier niet voor af te sluiten.

Waterontharders met zout zijn met het juiste materiaal en de nodige kennis ook gemakkelijk aan te sluiten. We adviseren dit echter door een professional te laten doen. Tijdens de installatie kunt u namelijk geen gebruik maken van uw water.

Waterontharders met filter worden eigenlijk altijd door experts aangesloten. Het voordeel is dat een waterontharder met filter meer voordelen biedt dan een ‘normale’ waterontharder. Niet alleen kalk wordt uit het water gehaald, ook virussen en bacteriën worden onschadelijk gemaakt.

5. Lees u goed in

Online is veel informatie te vinden over waterontharders. Zelfs zo veel dat we ons goed kunnen voorstellen dat u het overzicht kwijt bent. Lees u daarom goed in, stel vragen en vraag offertes op. Sommige antikalk systemen kunt u zelfs aanschaffen en 100 dagen uitproberen, zoals de Amfa4000. Bent u niet tevreden, dan kunt u deze kosteloos retourneren. Maak gebruik van dit soort acties en vind de waterontharder die bij u past.


Lees ook

Onze top 5
Waterontharders

voordelen van
een wateronharder