Hoe werkt een waterontharder

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de soort waterontharder die u gebruikt. Waterontharders hebben allemaal hetzelfde doel: de nadelige gevolgen van hard water reduceren. De werking verschilt echter per apparaat. Allereerst leggen we in het kort uit wat een waterontharder is.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat waarmee hard water vermindert. Hard water in huis zorgt namelijk voor veel overlast, zoals kalkaanslag in sanitaire ruimtes, een hogere energierekening en snelle slijtage van huishoudelijk apparatuur.

Zoutontharders

Kalkaanslag ontstaat door dat calcium en magnesium samenkomen en zich gaan vastzetten aan leidingen. Waterontharders met filter of met zout filteren het water met harskorrels. De aanwezige calcium en magnesium mineralen worden opgenomen uit het water, waarna het water wordt gereinigd met natrium.

Kalkmagneet

Antikalk systemen met magneet werken anders: deze voorkomen dat kalk en magnesium zich aan elkaar gaan hechten. De kalk is daarmee volledig onschadelijk gemaakt, waardoor u geen klachten meer ervaart.

Een waterontharder kopen: de voordelen

Kort samengevat: door een waterontharder te kopen heeft u geen last meer van de schadelijke gevolgen van hard water.

Huishoudelijke apparatuur, zoals uw espressomachine, wasmachine, afwasmachine, strijkijzer en boiler, gaan langer mee en u hoeft ze nooit meer te ontkalken. Kalkaanslag in huis is verleden tijd: dat betekent een badkamer die al glimt zonder te boenen. Uw water smaakt vele malen beter én uw haar voelt veel zachter aan na het wassen.

Benieuwd welke waterontharder bij uw huishouden past? We hebben diverse soorten waterontharders met elkaar vergeleken en een top 5 opgesteld.


Lees ook

Onze top 5
Waterontharders

voordelen van
een wateronharder