Onderhoud waterontharder

Elk soort waterontharder heeft een andere aanpak voor onderhoud nodig. We leggen u graag de verschillen uit tussen de waterontharders met betrekking tot het benodigde onderhoud. Op basis van deze informatie kunt u de juiste keuze maken voor een waterontharder die bij u past.

Waarom een waterontharder?

Nederland heeft verschillende hardheden in water. Hard water betekent dat er veel calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zitten. Hoe meer kalkdeeltjes, hoe harder het water. Deze deeltjes brengen veel nadelen met zich mee, zoals: kalkaanslag, uitdrogen van de huid en meer energieverbruik.

Met een waterontharder heeft u geen last meer van deze nadelen en daarnaast bespaart u maandelijks veel geld!

Welke antikalk systemen zijn er?

Er zijn drie soorten antikalk systemen: met zout, met een filter of met een magneet. Elk apparaat werkt anders, maar het resultaat is hetzelfde: u heeft geen kalkaanslag meer. Bekijk ook onze top 5 waterontharders.

Zout

Aquacell

Werking

Een waterontharder met zout werkt door middel van ionenwisseling. Hard leidingwater loopt langs een harsfilter met geladen natriumionen. Deze ionen worden afgestaan aan het water en calciumionen hechten zich op hun beurt aan het harsfilter. Hierdoor verandert de samenstelling van het water en wordt het zacht.

Filter

Watts Oneflow

Werking

Een waterontharder met filter heeft een patroon. Hard leidingwater stroomt langs het patroon, dat magnesium- en calciummineralen aantrekt. Het patroon zet deze om in microscopische kristallen die zich niet meer kunnen hechten aan oppervlakken. De samenstelling van het water verandert niet, maar u ervaart wel alle voordelen van zacht water.

Magneet

Amfa4000

Werking

Dit antikalk systeem heeft een sterke magneet. Hard leidingwater stroomt langs deze magneet en die zorgt ervoor dat calcium- en magnesiummineralen niet meer kristalliseren en zich niet meer kunnen hechten aan oppervlakken. De samenstelling van het water verandert niet, maar u heeft wel alle voordelen van zacht water.

Hoe vaak moet ik een waterontharder onderhouden?

Het verschilt per waterontharder hoe vaak u hem dient te onderhouden. Een antikalk systeem met magneet vergt bijvoorbeeld geen onderhoud en een waterontharder met zout vergt veel onderhoud.

  • Antikalk systeem met magneet: geen onderhoud
  • Waterontharder met filter: om de 1 tot 3 jaar
  • Waterontharder met zout: om de 6 tot 10 weken

Hoe moet ik een waterontharder onderhouden?

Zout

Onderhoud

Een waterontharder met zout heeft nieuw zout nodig om de hars in het harsfilter te regenereren, zodat het weer ionen kan wisselen. Daarnaast heeft dit type waterontharder om de vijf jaar een grote onderhoudsbeurt nodig.

Filter

Onderhoud

Een waterontharder met filter heeft een patroon dat vervangen moet worden, zodat het systeem optimaal blijft werken. In sommige versies van dit type waterontharder zit er ook een koolstoffilter in het patroon dat om de drie jaar vervangen moet worden.

Magneet

Onderhoud

Een antikalk systeem met magneet heeft geen onderhoud nodig. Plaats hem goed op de leiding, direct achter de watermeter. Hierna heeft u er geen omkijken meer naar.

Offerte aanvragen

Bent u er nog niet helemaal uit en heeft u advies op maat nodig? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. We sturen uw gegevens naar aanbieders bij u in de regio. Vervolgens nemen ze contact met u op voor een gepast advies.