Onderhoud waterontharder

Onderhoud van uw waterontharder is bij sommige soorten waterontharders nodig zodat het apparaat naar behoren blijft functioneren. Waterontharders met zout en waterfilters moeten regelmatig gecontroleerd worden door een professional om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan. Een waterontharder op basis van magneetkracht heeft geen onderhoud nodig.

Kosten van onderhoud

De kosten voor het onderhoud van waterontharders verschillen per soort ontharder. Het onderhoud van een waterontkalker of zoutfilter is arbeidsintensief en gebeurt vaak op basis van een onderhoudscontract.

Onderhoud van een waterontharder met zout

De waterontharder wordt volledig nagekeken door een expert en alle onderdelen worden gereinigd en gesmeerd. Indien nodig worden er onderdelen vervangen. De hardheid van het water en eventuele aanwezigheid van bacteriën wordt gecontroleerd aan de hand van een watertest. Tot slot wordt het zout bijgevuld. Dit onderhoud dient u elk jaar te laten uitvoeren. De kosten hiervoor starten bij € 60,- en kunnen oplopen wanneer er onderdelen vervangen moeten worden.

Onderhoud van een waterfilter

Een waterfilter zoals de Watts OneFlow heeft ongeveer elke 2 jaar een nieuw filterpatroon nodig. De kosten hiervoor beginnen vanaf € 199,-, wat betekent dat u jaarlijks € 100,- aan kosten heeft aan uw waterfilter. Het is mogelijk om dit door een onderhoudsmonteur te laten doen, maar het is niet noodzakelijk.

Onderhoud van een magnetisch waterontharder

Een magnetische waterontharder heeft geen onderhoud nodig. U installeert een apparaat als de Amfa4000 eenvoudig in uw meterkast en hoeft er verder niets mee te doen.

Zelf uw waterontharder onderhouden

Voor het zelf onderhouden van een waterontharder met zoutfilter heeft u kosten voor het reinigingszout en een aantal tests om het water te controleren. De onderdelen moeten gereinigd en gesmeerd worden, een redelijk eenvoudige taak die alleen flink wat tijd in beslag neemt. Het is niet aan te raden om zelfstandig een waterfilter te onderhouden wanneer u hiervoor niet gecertificeerd bent. Bij schade aan het apparaat heeft u hoge vervangingskosten en bent u vaak nog verder van huis.

Een waterfilter met een patroon kunt u eenvoudig zelf onderhouden wanneer het om het vervangen van het patroon gaat.

Volledige kosten van een waterontharder

De kosten voor een waterontharder vallen uiteen in de volgende onderdelen:

  • Aanschafkosten
  • Installatiekosten
  • Onderhoudskosten
  • Eventuele verhuiskosten

Voor de aanschaf van een waterontharder verwijzen we u graag naar onze pagina met de top 5 waterontharders zodat u de beste keuze voor uw huishouden kunt maken. Wateronthardervergelijker heeft uiteraard ook onderzoek gedaan naar de installatie van de verschillende waterontharders. Voor een waterontharder met zout of een waterfilter is er meestal sprake van installatie door een monteur vanwege de complexiteit van het systeem. Deze eenmalige kosten moet u zeker niet vergeten bij uw overweging van het aanschaffen van een waterontharder.

De kosten voor het onderhoud variëren sterk: van jaarlijkse hoge kosten, het verplicht afnemen van een onderhoudscontract tot een volledig onderhoudsvrij apparaat als de Amfa4000. Bij een eventuele verhuizing dient u er rekening mee te houden wat uw waterfilter ook mee gaat en dus verwijderd moet worden uit uw oude woning om opnieuw geïnstalleerd te worden in uw nieuwe huis.

Vergelijk verschillende waterontharders

Wilt u meer weten over waterontharders en erachter komen welke het beste in uw huishouden past? Vergelijk de verschillende soorten dan via onderstaande button.