Wat is hard water?

Hard water wil zeggen dat het kalkgehalte in het water hoog is. Waterhardheid wordt uitgedrukt in dH, dit staat voor deutsche Härte. Wanneer een liter water 17,8 mg kalk bevat staat dit gelijk aan 1 dH. Er ontstaat kalkaanslag op uw leidingen en apparaten bij een waterhardheid van 2,8 dH, een hardheid die al snel voorkomt in het Nederlandse leidingwater.

Heb ik hard water?

Het water in de Nederlandse leidingen varieert van 0-4 dH (zeer zacht water) tot 18-30 dH (hard water). De hardheid van het water verschilt per regio, afhankelijk van de bron. Het meeste Nederlandse water is afkomstig uit de grond, waar het beïnvloed wordt door de omgevingsgrond.

U merkt het kalkgehalte in uw water vooral aan de hoeveelheid kalkaanslag in uw douche en wasbak. Met een waterontharder voorkomt u kalkaanslag, zodat u geen chemische schoonmaakmiddelen meer nodig heeft om uw badkamer te boenen en uw huishoudelijke apparaten langer meegaan. Zo bespaart u tijd en geld!

Zelf water ontharden

Waterleidingbedrijven gebruiken filters om het water minder hard te maken, maar dit neemt niet weg dat het water dat bij u uit de kraan komt nog steeds kalk bevat. Met een waterontharder op uw eigen waterleiding in uw eigen huis zorgt u voor veel minder kalkaanslag op uw leidingen, badkamer en apparatuur.

Wateronthardervergelijker.nl heeft verschillende waterontharders voor u op een rijtje gezet, zodat u kunt bepalen welke waterontharder het beste bij u past.