Waterontharder ionen

In hard water zitten kalkionen, bestaande uit magnesium- en calciumionen. Deze ionen kunnen zich onder andere afzetten aan leidingen, huishoudelijk apparatuur en de douchekraan. Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water zacht wordt of dat kalk zich niet meer kan hechten. Elk type waterontharder werkt anders. We leggen u graag de werking uit van de verschillende waterontharders met zout, een filter en het goedkopere alternatief: het antikalk systeem met een magneet.

Waterontharder met zout

In een waterontharder met zout zit een soort filter met harsdeeltjes. De harsdeeltjes zijn geladen met positieve natriumionen. Leidingwater stroomt door de waterontharder, langs het filter. Het water komt dan in aanraking met het harsfilter. Positieve kalkionen worden opgenomen door de harsdeeltjes, die vervolgens positieve natriumdeeltjes loslaten. Kalkionen blijven dus op het harsfilter zitten en natriumionen stromen mee in het leidingwater. Wanneer het harsfilter verzadigd is, moet de machine bijgevuld worden met zout, zodat de natriumdeeltjes weer geladen worden. Kalkionen spoelen weg via de afvoer. Het water dat uit uw kraan komt is zacht water geworden.

Waterontharder met filter

Een waterontharder met filter maakt gebruik van een andere technologie: Template Assisted Crystallization (TAC). In de waterontharder zit een patroon dat kalk niet uit het water haalt, maar neutraliseert. Dit patroon trekt kalkdeeltjes aan en zet ze om in kleine kristallen. De deeltjes stromen nog wel door het water heen, maar kunnen zich niet meer hechten aan oppervlakken. Het water dat uit de kraan komt is bevat nog wel kalk, maar u heeft geen last meer van kalkaanslag. 

Antikalk systeem met magneet

Een antikalk systeem met magneet maakt gebruik van de lading van de kalkionen. Opgeloste kalkionen krijgen een negatieve lading in plaats van een positieve als ze langs de magneet stromen door de leiding. Hierdoor kunnen calcium en magnesium niet meer aan elkaar hechten, waardoor er geen kalksteen kan neerslaan . De samenstelling van het water verandert niet, alleen de structuur verandert. U heeft dus geen last meer van kalkaanslag én ervaart niet meer de nadelen van hard water.

Welke oplossing is het best?

Welke waterontharder het best bij uw situatie past is afhankelijk van meerdere factoren. Om kalk volledig te verwijderen uit het water is een waterontharder met zout de beste oplossing. Deze waterontharders zijn alleen erg prijzig en vragen veel onderhoud. Het goedkoopste alternatief van een waterontharder is het antikalk systeem met een magneet. Hiermee heeft u alle belangrijke voordelen van een dure waterontharder, maar dan voor een gunstige prijs. Denk hierbij aan voordelen als geen kalkaanslag meer op keukenapparatuur of in de badkamer. Daarnaast voelt het water ook daadwerkelijk zachter aan doordat de structuur ervan verandert. Een ander bijkomend voordeel is dat een antikalk systeem met magneet geen onderhoud vraagt. Meer weten over deze waterontharders? Lees dan ons artikel over de beste waterontharders.