Waterontharder met filter

In Nederland zijn we gewend om schoon water te hebben. In ons water zitten weinig bacteriën en andere vuiligheden, zoals zandkorrels, die ons ziek kunnen maken. Wat nog wel in ons water zit, is kalk. Dit is niet meteen schadelijk voor onze gezondheid, maar zorgt wel voor de hardheid in het water in huis. Door hard water ontstaat er kalkaanslag op onze apparatuur en moet u onder andere meer wasmiddel gebruiken. Dit is duur en niet goed voor het milieu en daarom zoeken mensen vaak naar een middel om de waterhardheid te verzachten.

Waterontharder met filter

Voordelen
  • Geschikt voor elk huishouden
  • Bewezen werking
  • Besparing op energiekosten
Nadelen
  • Duur
  • Veel onderhoud

Werking van waterontharder met filter

Waterfilters, zoals de Watts Oneflow, hebben geen zout of andere chemicaliën nodig om kalk in leidingwater te neutraliseren. Het patroon in dit waterfilter trekt calcium- en magnesiummineralen aan en zet ze om in microscopische deeltjes die zich hierdoor niet meer vast kunnen zetten aan oppervlakken. Een waterontharder met filter is te koop vanaf € 500,- en de prijs kan oplopen tot wel € 1.000,-. Daarnaast moet u, afhankelijk van het type model, dit filter een aantal keer per jaar vervangen.

Onderhoud waterontharder met filter

We willen geen grote, dure apparaten in de kruipruimte van onze woning. Grote waterontharders met filters kosten niet alleen heel veel, u moet ze ook meerdere keren per jaar laten onderhouden door een professional.

Mogelijke alternatieven

Naast de waterontharder met filter zijn er nog 2 alternatieven: het antikalk systeem met magneet en de waterontharder met zout. Een antikalk systeem met magneet is een stuk goedkoper en bereikt hetzelfde doel als de ontharder met een filter, maar dan op een iets andere manier. Met een magneet zorgt dit apparaat ervoor dat calcium en magnesium niet kristalliseren. Hierdoor slaan deze deeltjes niet meer neer en hechten ze niet meer op in apparatuur en leidingen. Een antikalk systeem met een magneet vraagt geen onderhoud. Waterontharders met zout vragen meer onderhoud en zijn nog weer een stuk duurder.

De beste waterontharder

Wilt u weten welke waterontharder is de beste eerste stap is in een duurzamer huishouden? Lees ons artikel over de beste waterontharders.