Waterontharder kosten

De afgelopen jaren zijn er steeds meer waterontharders op de markt gekomen. Tegenwoordig komen daar nog steeds meer bij. We begrijpen dat het ingewikkeld is om daar een juiste keuze uit te maken. Uiteraard spelen de kosten van de waterontharder mee bij uw beslissing. Wanneer u een waterontharder aanschaft, profiteert u van de volgende voordelen:

  • Geen aanslag meer op kranen, douches en andere huishoudelijke apparaten
  • U heeft een lager energieverbruik doordat apparaten naar behoren functioneren
  • U hoeft minder schoon te maken en minder hard te boenen
  • Uw huishoudelijke apparaten gaan langer mee
  • U krijgt een minder droge huid
  • Was komt zachter uit de wasmachine

Waterontharder prijs

De prijs van een waterontharder hangt sterk af van een aantal factoren, zoals welke waterontharder u kiest en de kosten van het onderhoud. Ook de hoeveelheid water die u verbruikt speelt een rol. Wilt u een persoonlijk advies op maat ontvangen? Vraag dan een offerte aan.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Er zijn drie soorten waterontharders: de waterontharder met zout, exemplaren met een filter en het goedkopere alternatief: het antikalk systeem met een magneet. Ze werken op verschillende manieren, maar u ervaart dezelfde effecten bij alle waterontharders. De prijzen liggen echter ver uit elkaar.

Waterontharder met zout

De eenmalige aanschaf van een waterontharder met zout, in dit voorbeeld de Aquacell, ligt rond de € 2000,-. Daarnaast moet u nog zout aanschaffen om het apparaat zijn werk te kunnen laten doen. Een gezin van vier personen gebruikt hiervoor tussen de 50 en de 100 kilo zout per jaar. Gemiddeld kost een emmer zout van 12,5 kg € 15,-. Dat zou betekenen dat u € 120,- per jaar kwijt bent aan zout. Tot slot moet een waterontharder met zout ook nog om de vijf jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Binnen de garantieperiode is dit gratis, daarna kunt u de garantie verlengen met vijf jaar tegen € 349,-

Waterontharder met filter

De eenmalige aanschaf van een waterontharder met een filter kost € 600,- zonder installatiekosten. Deze waterontharder werkt zonder zout, maar met een patroon. Dit moet om de 2 jaar vervangen worden. Een nieuw patroon kost € 180,-

Antikalk systeem met magneet

De eenmalige aanschaf van een antikalksysteem met magneet, zoals de Amfa4000, kost € 169,-. Dit apparaat werkt zonder zout en heeft geen onderhoud nodig. U krijgt 5 jaar volledige garantie en 100 dagen niet-goed-geld-teruggarantie.

Waterontharder prijzen vergelijken

Waterontharder

Waterontharder met zout

AquaCell

Waterontharder met filter

Watts OneFlow

Antikalk systeem met magneet

Amfa 4000®

WerkingWater stroomt langs de wisselaar in de waterontharder met zout. Deze wisselt kalkdeeltjes uit het water uit voor natrium. Calcium en magnesium blijven dan achter in de wisselaar. Door middel van zout worden de natriumionen weer geregenereerd en herhaalt het proces zich. De watersamenstelling verandert hierdoor wel. Calcium en magnesium zitten niet meer in het water en natrium is aan het water toegevoegd.Wanneer leidingwater langs een waterontharder met filter stroomt, zet het patroon de kalkmineralen om in microscopisch kleine kristallen die zich niet meer kunnen hechten aan oppervlakken. Bij dit proces verandert de samenstelling van het water niet, maar ervaart u wel de voordelen van zacht water.Als leidingwater langs een antikalk systeem met magneet stroomt, zorgt de magneet ervoor dat kalkmineralen niet meer kristalliseren. Hierdoor hechten ze niet meer aan oppervlakken. De magneet verandert de samenstelling van het water niet, dus deze belangrijke mineralen zitten nog wel in het water. U ervaart wel alle voordelen van zacht water.
Zout nodig?JaNeeNee
Onderhoud nodig?Ja, om de 2 maandenJa, om de 2 jaarNee
KostenEenmalige aanschaf: € 2000,- inclusief installatiekosten
Zout aanvullen: € 120,- per jaar
Garantie/onderhoud: € 349,- per 5 jaar
Eenmalige aanschaf: € 600,- zonder installatie
Zout aanvullen: n.v.t.
Garantie/onderhoud: het patroon moet om de 2 jaar vervangen worden voor € 180,-
Eenmalige aanschaf: € 169,-
Zout aanvullen: n.v.t.
Garantie/onderhoud: 5 jaar volledige garantie en 100 dagen niet goed, geld terug garantie. Geen onderhoud nodig.

Ons advies

Heeft u een niet al te groot budget? Dan raden we sterk het goedkopere alternatief van een waterontharder aan: de Amfa4000. Dit antikalk systeem is makkelijk te installeren, heeft geen onderhoud nodig en heeft ook nog eens een gunstige prijs. U ervaart dezelfde voordelen als met een dure waterontharder die veel onderhoud vraagt en u zet op een laagdrempelige manier een eerste stap naar een kalkvrij huishouden.

Offerte aanvragen

Wilt u graag persoonlijk advies ontvangen? Laat uw gegevens achter via de onderstaande button. We nemen contact met u op en geven u een vrijblijvend advies. Zo koopt u de beste waterontharder voor uw situatie. 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: