Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag, ook wel calciumcarbonaat (CaCO₃) genoemd, ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Het is een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes die met waterstofcarbonaat in het water reageren tot calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Deze stoffen zijn slecht oplosbaar in water, waardoor ze neerslaan als kalkaanslag.

Water met veel kalk, waarin zich dus veel calcium- en magnesiummineralen bevinden, noemen we ‘hard water’ en water met weinig tot geen kalk noemen we ‘zacht water’. In Nederland verschilt de hardheid van het water groot per regio.

Hoe herken ik kalkaanslag?

Kalkaanslag is wit, maar voordat dit echt duidelijk zichtbaar is, kunt u de vorming ervan al herkennen. Meestal ziet u dan een doffe laag op glazen of kranen en verzwakt de straal van de douche als kalk zich in de douchekop ophoopt. Hoe langer u kalk laat zitten, hoe lastiger het is om de aanslag weg te halen.

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag is moeilijk om te verwijderen. Vochtige wanden moeten na het douchen droog worden getrokken en het is verstandig om (douche)kranen af en toe af te nemen. Als u warm water op oppervlakken laat zitten, is de kans groter dat de mineralen zich afzetten. U kunt gebruikmaken van de vele schoonmaakmiddeltjes die kalkaanslag aanpakken, maar die zijn vaak niet milieuvriendelijk of ze zijn erg duur. Vaak wordt azijn gezien als een goede oplossing om kalkaanslag makkelijker weg te poetsen, maar het feit blijft dat u veel moeite moet blijven doen om van de kalk af te komen. Daarom zeggen we: voorkomen is beter dan genezen.

Gevolgen van kalk

Naast zichtbare kalkaanslag kan kalk andere schade aanrichten die u niet meteen ziet.

 1. De leidingen van bijvoorbeeld de douchekop kunnen verstopt raken, waardoor de kracht van de waterstraal niet meer optimaal is.
 2. Kalkaanslag kan neerslaan op kwetsbare delen van de leidingen van de cv-ketel. Water kan dan minder goed door deze leidingen stromen en hierdoor verliest de ketel rendement. Dit kan aardig snel in de centen lopen.
 3. Doordat u steeds de kalkaanslag moet schoonmaken, heeft u veel meer schoonmaakmiddelen nodig. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.
 4. Kalk in het water vormt een reactie met zeep. Kalkzeep kan zich niet goed voortbewegen, waardoor minder zeep de wasmachine bereikt.
 5. Kalk in douchewater veroorzaakt huidirritaties en ook zeep en shampoo kunnen minder schuimen, waardoor u meer zeep en shampoo gebruikt dan gemiddeld.
 6. U bent meer tijd kwijt aan het schoonmaken van alle kalkaanslag, dan in een huishouden met zacht water.
 7. Huishoudelijke apparaten die water gebruiken gaan sneller kapot. Denk hierbij aan waterkokers, espressomachines en thermostaatkranen.
 8. Water met kalk laat strepen achter wanneer u de ramen of de auto schoonmaakt.
 9. Koffie en thee smaken minder lekker.
 10. Er ontstaat corrosie van glaswerk na het wassen in de vaatwasmachine. U heeft hogere temperaturen nodig en meer zeep om het gewenste resultaat te bereiken. De kosten voor vaatwastabletten voelt u ook in de portemonnee.

Kalkaanslag voorkomen

Zoals we eerder al zeiden is het voorkomen van kalkaanslag beter dan het verwijderen. Kalkaanslag kunt u voorkomen door de opgeloste kalkmineralen calcium en magnesium in het water te beïnvloeden. Het plaatsen van een waterontharder is dan ook een slimme investering die u uiteindelijk terugverdient.

Er zijn verschillende soorten waterontharders en antikalk systemen:

Waterontharder Antikalk systeem met magneet Waterontharder met filter Waterontharder met zout
Werking Een waterontharder met magneet voorkomt dat kalkmineralen kristalliseren en zich minder snel hechten aan oppervlakken door ionenwisseling. Daarmee blijven de mineralen opgelost in het water en hechten ze zich niet aan metalen. De magneet verandert de samenstelling van het water niet. Bij deze waterontharder stroomt het water door een filter en daar worden de stoffen calcium en magnesium omgezet in microscopisch kleine kristallen die zich niet meer vast kunnen zetten aan oppervlakken. Ook hierbij verandert de samenstelling van het water niet. Zodra het water door de wisselaar in deze waterontharder stroomt, worden calcium- en magnesiumdeeltjes omgewisseld voor natrium. Calcium en magnesium blijven achter in de wisselaar. Met zout worden de natriumionen weer geregenereerd en herhaalt het proces zich vervolgens. De watersamenstelling verandert: calcium en magnesium zijn verwijderd en natrium is aan het water toegevoegd.
Voordelen
 • Goedkoop
 • Flinke kostenbesparing
 • Geen onderhoud
 • Milieuvriendelijk
 • Eenvoudig te installeren
 • Stroomloos
 • Redelijk compact
 • Energiezuinig
 • Kostenbesparend
 • Hardheid van water zelf instellen
 • Geschikt voor elk huishouden
 • Bewezen werking
 • Besparing op energiekosten
Nadelen
 • Niet meteen merkbaar
 • Hoge aanschafwaarde
 • Regelmatig onderhoud
 • Duur
 • Veel onderhoud
Voorbeeld

Amfa 4000®

Watts OneFlow

AquaCell

Advies

Voorkomen van kalkaanslag is beter dan genezen. U kunt overwegen om een waterontharder aan te schaffen. Lees u van tevoren goed in over de verschillende keuzes. We geven u graag tips over de beste waterontharders.