Waterontharder met hars

Een waterontharder met een harsfilter is een middel om ervoor te zorgen dat het water in huis kalkvrij wordt en daardoor zachter is. Wanneer u kalk in uw water heeft, betekent dit dat er calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zitten. Dit noemen we hard water. Water met kalk heeft als nadeel dat u meer wasmiddel moet gebruiken tijdens het wassen, huishoudapparatuur eerder kapot gaat door kalkaanslag en het leidt uiteindelijk tot hogere kosten in vergelijking met zacht water.

Werking van waterontharders met harskorrels

Het inkomende harde leidingwater komt langs het harsfilter. Dit filter zorgt voor een ionenwisseling. Calcium- en magnesiumdeeltjes worden omgewisseld voor onschadelijke natriumionen en de kalkionen blijven opgesloten in het harsfilter. Dit filter moet om de zoveel tijd worden geregenereerd wanneer het filter verzadigd is. Hiervoor is zout nodig, wat ervoor zorgt dat de elektrische lading van de harskorrels hergebruikt worden.

Hoeveel kost een waterontharder met hars?

Een waterontharder met harsfilter kopen en laten installeren kost tussen de € 800,- en € 2.000,-. Daarnaast moet u zout aanschaffen. Ook kost de onderhoudsbeurt geld. De monteur van de waterontharder zal u een contract aanbieden om eens in de zoveel tijd onderhoud uit te voeren. Hij komt dan het zout vervangen, de onderdelen smeren en reinigen en doet een watertest. Deze kosten komen dus boven op de aanschaf van het zout en de waterontharder zelf.

Voordelen van een waterontharder met harsfilter

De primaire voordelen zijn duidelijk: het water in huis wordt zacht en daardoor slaat er geen kalk meer neer in uw huishoudelijke apparaten. Daarnaast heeft u minder schoonmaakmiddel nodig om het huis schoon te maken en is het ook nog eens goed voor uw huid. Een bijkomend voordeel is dat u meer energie bespaart, doordat apparaten in huis minder moeite hoeven te doen. Ook heeft u minder wasmiddel nodig tijdens het wassen.

Nadelen van een waterontharder met harsfilter

Een waterontharder met harsfilter kost de nodige centen, want deze ontharders zitten in een hogere prijsklasse dan alternatieve waterontharders. Daarnaast moet u zout blijven aanschaffen en wanneer u ervoor kiest om het onderhoud uit te besteden, komen die kosten ook voor uw rekening. Een ander nadeel van deze waterontharders is dat ze niet geluidloos zijn. Vooral bij het reinigen van het filter, maakt hij veel geluid. Bij sommige waterontharders met hars is het in te stellen wanneer hij gaat reinigen.

Alternatieve opties

Naast de waterontharder met hars zijn er nog twee andere opties: de waterontharder met filter en het antikalk systeem met magneet. Een waterontharder met filter of het antikalk systeem met een magneet zijn beiden goedkoper dan een waterontharder met hars. In de waterontharder met filter zit een patroon dat calcium- en magnesiummineralen in hard water aantrekt en ze omzet in microkristallen. Er bevindt zich nog wel kalk in het water, maar dit hecht zich niet meer aan bijvoorbeeld de waterkoker. Het patroon moet met enige regelmaat vervangen worden, dus u blijft onderhoudskosten maken. Een antikalk systeem met magneet voorkomt dat calcium en magnesium zich met elkaar verbinden. Ook hier blijft kalk wel in het water, maar hecht het zich niet meer aan apparatuur en leidingen. Dit apparaat heeft geen onderhoud nodig en is de goedkoopste optie. Een budgetstap naar een duurzaam huishouden.

Waterontharder aanschaffen

De keuze voor de beste waterontharder is lastig. Dat begrijpen we. Lees u goed in over alle soorten waterontharders, voordat u beslist welke waterontharder u aanschaft.