Koffieapparaat ontkalken

Niets is lekkerder dan een vers bakkie koffie op de vroege morgen. We drinken jaarlijks een hoop koffie op kantoor of thuis en kalkaanslag in je koffieapparaat maakt de koffie er niet lekkerder op. Niet alleen tast kalkafzetting de smaak van de koffie aan, ook het koffiezetapparaat wordt er niet beter op. Er zit niet anders op: uw moet uw koffieapparaat ontkalken.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat wanneer u water verwarmt of kookt. In water zitten de mineralen calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder het water in huis. Kalkdeeltjes zetten zich bij verdamping af aan douchewanden, kranen, tegels en in je huishoudelijke apparatuur.

Hoe ziet kalkaanslag eruit?

Kalkaanslag valt wel op. Kranen en glazen objecten verliezen de glanzende laag en tegels slaan wit uit. Kalkaanslag kan zich ophopen en daardoor kan komt water met een minder sterke straal uit de douchekop. In je witgoedapparaten of koffiezetters is de kalkaanslag moeilijker zichtbaar. Het hecht zich daar namelijk in de apparatuur. Boenen is dan geen optie; je moet een ontkalker gebruiken.

Een koffieapparaat ontkalken?

Een koffieapparaat ontkalken vergt een aantal stappen. U moet uw koffieapparaat als volgt ontkalken:

Stap 1: haal de machine leeg
De eerste stap is om de hele machine leeg te halen. Spoel alle onderdelen goed af met warm water om alle oude koffie in de machine te verwijderen.

Stap 2: kies een ontkalker
Er zijn drie manieren om een koffieapparaat te ontkalken:

  • Een mengsel van een halve liter water en een halve liter azijn.
  • Twee eetlepels citroenzuur mengen met een liter warm water
  • Een ontkalkingsmiddel van de supermarkt

Stap 3: koffieapparaat ontkalken
Doe een van de bovenstaande ontkalkingsmiddelen in het waterreservoir van uw koffiemachine. Start het ontkalkingsprogramma op uw apparaat. Zet een grote schaal of een koffiekan onder de uitloop van uw koffiemachine. Start het ontkalkingsproces. Het hete water loopt dan langs de onderdelen met kalkaanslag. Herhaal het proces totdat uw koffieapparaat aangeeft dat de machine is ontkalkt.  

De voordelen van ontkalken

Uw koffieapparaat wordt niet alleen schoon en kalkvrij, maar door het ontkalken van uw koffieapparaat ondervindt u nog meer voordelen:

  • Uw koffieapparaat gaat langer mee
  • Er komt meer koffie uit de machine
  • Minder reparatiekosten door kalkaanslag
  • De koffie smaakt veel beter

Wanneer moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe vaak u uw koffiezetapparaat moet ontkalken, ligt aan de hardheid van het water. In regio’s met hard water moet het 1x per maand. In regio’s met zacht water is om de 3 maanden meestal al voldoende.

Wat is mijn waterhardheid?

Op de website van Waterontharder.com kunt u zien of u hard water heeft. Wanneer u woont in een regio met hard water, heeft u sneller last van kalkaanslag. Ook gebruikt u gemiddeld gezien meer wasmiddel tijdens het draaien van de was en is de kans groot dat u meer energie verbruikt door kalkaanslag in de verwarming of boiler. Kalkaanslag heeft namelijk een negatief effect op energieverbruik en dat zorgt voor rendementsverlies.

Geen zin in ontkalken? Neem een waterontharder.

Het is een heel gedoe om er elke maand aan te denken om het koffiezetapparaat (en andere apparaten) te ontkalken. Hier is een oplossing voor: een waterontharder. Hierdoor hoeft u minder vaak uw koffieapparaat te ontkalken, blijft de koffie lekkerder en profiteert u van de voordelen van zacht water, zoals lagere energiekosten. Er zijn veel verschillende soorten waterontharders op de markt. Om erachter te komen welke waterontharder het beste bij u past, leest u ons artikel over de beste waterontharders.