Waar plaats ik een waterontharder?

Een waterontharder verwijdert kalk uit het water of zorgt ervoor dat kalk zich niet kan hechten aan oppervlakken, waardoor apparaten in huis langer meegaan. Daarnaast hoeft u geen gebruik meer te maken van agressieve schoonmaakmiddelen tegen kalkaanslag. Kortom: genoeg redenen om een waterontharder aan te schaffen. Maar waar plaatst u een waterontharder?

Plaatsing waterontharder

Een waterontharder plaatst u in de buurt van de hoofdkraan, omdat dat het punt is waar het leidingwater uw huis binnenkomt. U kunt een monteur inschakelen voor de installatie, maar het is ook mogelijk om de waterontharder zelf te plaatsen. Bovendien scheelt dat ook wat centen in de portemonnee.

Waterontharder met zout

Een waterontharder met zout, zoals de Aquacell, is in 2,5 uur geïnstalleerd. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar monteurs kunnen de waterontharder tegen installatiekosten ook voor u installeren. Het is belangrijk dat de waterontharder op een plek wordt geïnstalleerd die vorstvrij is en niet kan opwarmen tot boven de 50 °C. Vaak plaatsen mensen deze waterontharder in de meterkast, omdat er geen stopcontact nodig is. Het is belangrijk dat u goed bij de waterontharder kunt komen, want dan kunt u het zout bijvullen.

Waterontharder met filter 

Een waterontharder met filter, zoals de OneFlow, onthardt het water niet met zout, maar met een filter. De installatie duurt ongeveer 45 minuten. Het is mogelijk om zelf de waterontharder te installeren, maar een monteur kan ook bij u langskomen om hem te plaatsen. De waterontharder moet in de meterkast bij de hoofdkraan en strak tegen de watermeter geplaatst worden en heeft alleen een toevoer- en afvoeraansluiting nodig. Let er wel op dat er genoeg ruimte is voor de waterontharder om de filter te kunnen vervangen. Dit moet elke twee jaar gebeuren.

Antikalk systeem met magneet

Een antikalk systeem met magneet, zoals de Amfa4000, onthardt het water met een magneet. Dit systeem is een goed alternatief voor een dure waterontharder. De installatie is eenvoudig en is zo gepiept, omdat u niets aan de waterleidingen hoeft te doen. Binnen 5 minuten zit de waterontharder al goed bevestigd en doet hij zijn werk. Na 6 weken merkt u het verschil. Dit antikalk systeem met magneet plaatst u in de meterkast, direct achter de watermeter. Hij is geschikt voor elke leidingsoort. Zo plaatst u dit apparaatje gemakkelijk op leidingen van koper, metaal en tyleen. Een ander voordeel is dat het antikalk systeem erg compact is. Hierdoor past hij in elke meterkast.

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Ja, vaak wordt een waterontharder in de meterkast geplaatst. Een waterontharder met filter of het antikalk systeem met magneet moet direct na de watermeter geplaatst worden.

De waterontharder past niet in mijn meterkast. Waar kan ik de waterontharder nog meer plaatsen?

Een andere goede plek is de kruipruimte, maar dan kunt u minder makkelijk het zoutniveau controleren of het zout bijvullen van de waterontharder met zout.

Kunnen het zoutvat en de ontharder boven elkaar worden geplaatst?

Ja, ze mogen namelijk enkele meters uit elkaar geplaatst worden.

Is het antikalk systeem met magneet geschikt voor alle leidingsoorten?

Ja, het antikalk systeem is geschikt voor alle leidingsoorten

Ik heb weinig tijd. Welke waterontharder is het makkelijkst te installeren?

Het antikalk systeem met magneet is binnen 5 minuten geïnstalleerd. Dat komt doordat u niets aan de leidingen hoeft te doen. Een andere optie is om een professionele monteur langs te laten komen om de waterontharders met gecompliceerdere installaties te laten monteren. Dit kost alleen wel meer geld dan wanneer u de ontharder zelf installeert.

Moet ik na de installatie de waterontharder onderhouden?

Dat ligt eraan welke waterontharder u aanschaft.

  • Het antikalk systeem met magneet: geen onderhoud nodig.
  • De waterontharder met filter: het patroon moet om de twee jaar vervangen worden.
  • De waterontharder met zout: om de 6 – 10 weken het zout bijvullen en een jaarlijkse schoonmaak.

Ons advies

We raden aan om naar uw eigen situatie te kijken. Zoekt u een waterontharder die gemakkelijk te installeren is en waarbij weinig onderhoud nodig is? Dan is het antikalk systeem met magneet een goede optie. Bent u zelf handig of heeft u een groot budget? Dan passen de andere opties wellicht beter bij uw situatie. Lees ook ons artikel over de beste waterontharders.